SpaceArchitects

pl / eng

FUNKCJA MIESZKANIOWA - KOMPLEKS MIESZKANIOWY WIELORODZINNY

KOMPLEKS WIELORODZINNY UL.NASIELSKA

PUM/GLA: 5 937 M2   LOKALIZACJA: WARSZAWA, PRAGA   ZAKRES PRAC: KONCEPCJA   DATA: 2010
FUNKCJA: MIESZKANIOWA WIELORODZINNA   ETAP: KONKURS   KLIENT: ATTIS

Projekt zakłada rozbicie zalożenia osiedla na cztery bryły. Umożliwia to uniknięcie monotonii długich elewacji, wytworzenie dwóch interesujących zielonych przestrzeni wewnętrznych - dziedzińca 1 i 2, oraz co za tym idzie uzyskanie ciekawych widoków z okien. Co ważniejsze umożliwia to etapowanie projektu. Dziedzinec 1 jest prestiżowym przedpolem dla całego zalożenia, w przeciwnieństwie do ewentualnych opcji z długa elewacją bezposrednio przy ulicy Nasielskiej.

KOMPLEKS WIELORODZINNY UL.NASIELSKA

Trzy-kondygnacyjna willa jest elementem centralnym - jej mniejsza skala i kamienna elewacja podnosi rangę całego zalożenia. Dodatkowo z racji niekorzystnego sąsiedztwa z działka od str. północnej - utworzony został dziedzieniec nr.2- tworzący dodatkową jakość wraz z istniejącymi drzewami. Połączony jest na poz. parteru z dziedzińcem 1. Zostają zachowane istniejące drzewa. Od strony południowej i północnej proponowany jest mur odgradzający nowe załoźenie od niezbyt ciekawego otoczenia. Zachowane zostało położenie istniejących wjazdów komunikacyjnych na działke. Z racji przepisów prawa budowlanego (odleglości od okien i granicy działki) niestety nie jest możliwe parkowanie na poziomie terenu w obrebie działki. Zakładamy iż samochody będą musiały parkować przy chodniku. Warunki zabudowy nie przewidują zagospodarowania o carakterze stalym w liniach rozgraniczających ulic.

KOMPLEKS WIELORODZINNY UL.NASIELSKA

Architektura

Zasada traktowania brył tych 5 kondygnacyjnych budynków opiera się na optycznym ich obniżeniu do 4 kondygnacyjnej formy (część jasna) która zmiania się w zależnosci od potrzeb - podcięcie narożne akcentuje funkcje usługowa na parterze i naroźnik całego załoźenia, z koleji w kierunku dziedzińca budynek się optycznie zmniejsza porzez lekkie wycofanie ostatniej kondygnacji i podkreślenie innym materiałem.

Forma jest oszczędna ale przez to elegancka - podkreślona przez detal kamienny wystepujący w sposób nieregularny przy niektórych oknach. działa jak swego rodzaju "biżuteria" oraz zapobiegają monotonii. Same okna sa całkowiecie powtarzalne, ich wymiary na pełną wysokość pomieszczenia podwyższaja komfort zycia mieszkańcom. Zastosowano wyłacznie balkony, brak jest loggi, ktore negatywnie wpływaja na powierzchnie mieszkań.

Willa miejska

Ten budynek potraktowany został inaczej - jego fasada cała składa się z kamienia, z koleji tu ozdobą są pasy przyokienne z jasnego tynku (laminatu, stali) - rozwiązania matariałowe dokładnie odwrotne niż w pozostalych budynkach. Budynek działa jako wartość dodana całego zalożenia -położony centralnie przykuwa uwagę.

KOMPLEKS WIELORODZINNY UL.NASIELSKA
Rzut parteru

KOMPLEKS WIELORODZINNY UL.NASIELSKA
Rzut I piętra

KOMPLEKS WIELORODZINNY UL.NASIELSKA

KOMPLEKS WIELORODZINNY UL.NASIELSKA